Altın Yumurtlayan tavuk öldürülüyor!

Altın Yumurtlayan tavuk öldürülüyor!
C Grubu portföyü çerçevesinde ihalesi yapılan ve AK-CAN Şeker tarafından alınan Çarşamba Şeker Fabrikası işçileri yavaş yavaş farklı şehirlerdeki fabrikalara tayinleri çıkmaya başlarken fabrika yavaş yavaş boşalıyor

 

C Grubu portföyü çerçevesinde ihalesi yapılan ve AK-CAN Şeker tarafından alınan Çarşamba Şeker Fabrikası işçileri yavaş yavaş farklı şehirlerdeki fabrikalara tayinleri çıkmaya başlarken fabrika yavaş yavaş boşalıyor

2011 yılı Aralık ayında yapılan ihalenin ardından Portföy-C grubu olarak belirtilen, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait KastamonuKırşehir, Turhal, YozgatÇorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün halinde özelleştirilmesi ihalesinde, 606 milyon dolarla, Cengiz Holding’in ortakları tarafından kurulan Ak-Can Şeker ihaleyi kazanmıştı.

Ak-Can Şekerin ihaleyi kazanmasının ardından Portföy-C grubunda bulunan 6 Fabrikadan 3’ünün kapatılması gündeme gelmişti. Kapatılacak 3 fabrika içerisinde gösterilen Çarşamba Şeker fabrikası işçileri bu sürece karşı mücadele çalışmaları başlatılmıştı. Şeker İş sendikasının öncülüğünde yürütülen çalışmalarda fabrikanın Çarşamba sanayisi için önemli katkısı olduğu vurgulanmıştı. Buna rağmen geçen yıl kampanya yapılmamış ve personeller geçici görevle başka fabrikalara gönderilmişti.

Son iki yıldır kampanya süreçlerine katılmayan Çarşamba Şeker fabrikası 2012 yılı kampanya sürecinde de yer almayarak kapatılacağına dair söylemlerin kuvvetlenmesine neden oldu. Kampanya sürecinde yer almayan Çarşamba Şeker Fabrikasında bir de üzerine işçilerin farklı bölgelerdeki fabrikalara tayinlerinin çıkması kapanma sürecinin net sinyalleri olarak dile getirildi. Kapanıp kapanmayacağı Başbakan Erdoğan’ın kararı ve akabinde atacağı imzaya bağlı olan Çarşamba Şeker’ de yaprak dökümü son hız sürüyor.

Çarşamba Şeker Fabrikasında ilk yaprak dökümü geçtiğimiz günlerde fabrikada yıllardır görev yapan bazı birimlerde ki Mühendislerin tayinlerinin başka Şeker Fabrikalarına çıkarılması ile başladı. Genellikle Konya Ereğli Şeker Fabrikasına tayini çıkarılan Mühendisler ve diğer çalışanlardan sonra yaprak dökümü Fabrika Müdürü S. Ahmet Muratoğlu’nun yaş haddinden bu gün itibari ile emekliliğe ayrılıyor. Fabrika Müdürlüğünün bu gün emekliliğe ayrılacak olması sonrasında kapanmak üzere olan fabrikaya yeni müdür atanmayacağı iddia ediliyor.

Yine bu yıl Şeker Pancarı olmaması ve kampanyanın yapılmayacak olması nedeni ile fabrika personellerinin çoğunluğu şimdiden daha önceden belirlenen başka Şeker Fabrikalarında görevlendirilerek yeni görev yerlerinde işe başladıkları veya başlamaya hazırlandıkları öğrenildi. Çarşamba Şeker Fabrikasının muhtemelen 312 Aralık 2012 tarihine kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın nihai kararı ve imzasını attığı takdirde Özelleştirme sürecinin resmileşerek iki ay gibi sürede kesin devrinin yapılarak Çarşamba Şeker Fabrikasının tarihe gömüleceği belirtildi.

 Bu tarihe kadar Şeker Fabrikasında yönetimi 3 Müdür Yardımcısının az sayıda ki personelle idare edeceği öğrenilirken, fabrikanın resmi olarak kapanmamasına rağmen bazı ünitelerinde ki modern cihazların Çorum ve diğer AK- CAN Şeker’e ait şeker fabrikalarına taşınmaya başlanıldığı öğrenildi. Şeker Fabrikasının kapanacak olması nedeni ile çalışanların morallerinin bozuk olduğu gözlerden kaçmazken, bölgemizde bulunan tek büyük sanayi kuruluşun kapanması ile birlikte büyük bir maddi kaybın yaşanacağı dile getiriliyor. Vatandaşlardan konuyu yakından takip eden ve Şeker Fabrikasının değerini çok iyi bilen bazı vatandaşlar ve esnaflar, 16 Temmuz 2009 tarihinde gazetemizde yayınlanan “Altın Yumurtlayan tavuk kurtarıldı” haberine gönderme yaparak, “Çarşambanın altın yumurtlayan tavuğu öldürülüyor” şeklinde üzgün bir şekilde tepkilerini dile getirdiler. Bu tepkilere en çok siyasi parti yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve Çarşambalıların duyarsız davranmasından kaynaklandığı dile getirilerek, “Şeker Fabrikası elimizden tamamen alınıp kapandıktan sonra gerçek değerini bu bölge insanı anlayacak ama iş işten geçmiş olacak. O gün üzülmenin hiçbir faydası olmayacak” şeklinde konuşarak üzgün olduklarını ve özellikle iktidar partisi Milletvekillerinin süreç içinde gerçekten fabrikanın kapanmaması için destek vermediklerini ve bunu asla unutmayacaklarını dile getirerek hesabının bir gün gelecek mutlaka sorulacağını dile getirdiler.

Haber: Serkan Karahan- Nurhan Güzel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber