Almanya'daki Türkler'in çifte vatandaşlık zaferi

Almanyadaki Türklerin çifte vatandaşlık zaferi
Almanya'da koalisyon sözleşmesi üzerinde uzlaşma sağlandı. Önemli tartışma konuları arasında yer alan çifte vatandaşlıkta opsiyon modeli kaldırılıyor
Buna göre Almanya'da doğup büyüyen Türk göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınacak. Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yapılan zirvesinde, koalisyon sözleşmesi üzerinde uzlaşmaya varıldı. 17,5 saatin üzerinde süren son turda, asgari ücret, emekliliğin iyileştirilmesi, çifte vatandaşlık, otoyol ücretleri ve enerji politikaları gibi maddeler üzerinde uzlaşmaya varıldı.
Sözleşme taslağının ayrıntılarının bugün öğle saatlerinde açıklanacağı duyurulurken, partilerin temsilcileri görüşmelerin tamamlanmasından sonra uzlaşmaya dair bazı açıklamalarda bulundular.
 
İlk yapılan açıklamalarda, koalisyon pazarlığının en çetin konuları arasında yer alan çifte vatandaşlık konusunda da anlaşma sağlandığı duyuruldu. Sosyal Demokrat Parti'nin çifte vatandaşlık konusundaki talebi kısmen de olsa yerine geldi.
 
SPD, göçmen kökenli gençlerin belirli bir yaşa geldiklerinde iki ülke vatandaşlığından birini seçme zorunluluğunu kaldırmak istiyordu.
 
Çetin pazarlıklardan sonra Almanya'da doğan ve büyüyen çocukların iki vatandaşlık arasında seçim yapma zorunluluğu kaldırıldı. Ancak çifte vatandaşlık genel olarak tüm göçmenleri kapsayacak şekilde kabul edilmedi.
 
Üzerinde uzlaşma sağlanan konular arasında 2015 yılına kadar Almanya'da vergilerin arttırılması ve devlet borçlanmasının sıfırlanması da bulunuyor. Ayrıca Sosyal Demokrat Parti'nin en çok üzerinde ısrar ettiği konulardan asgari ücrette de uzlaşma sağlandı.
 
Asgari saat ücretinin 8,50 euro olması ve 2016 yılı sonuna kadar uygulamaya konulması kararlaştırıldı.
 
Ayrıca 1992 yılından önce çocuk sahibi olan annelere, annelik emekliliği bağlanması üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu uygulamanın 2014 yılının temmuz ayında başlatılması öngörülüyor.
 
Emeklilik konusunda da küçük koalisyon ortağının istediği oldu. 45 yıl çalışanlar 63 yaşında ve maaşından kesinti yapılmaksızın emekli olabilecek.
 
Koalisyon anlaşmasında, otoyolların ücretlendirilmesi de iki partinin anlaştığı bildirilen bir diğer madde oldu. 2014 yılında otoyol ücretinin yasalaşması öngörülüyor.
 
Partiler, eğitime daha fazla bütçe ayrılması üzerinde de mutabakat sağladı. Belediye ve enstitülere eğitim desteği sağlanacak. Gelecek yasama döneminde eğitimin teşvikine 23 milyar euroluk ek bütçe ayrılması kararlaştırıldı.
 
Saatler süren görüşmelerin ardından somutlaşan koalisyon sözleşmesinde, enerji politikası için de yeni hedefler belirlendi. 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımının toplam sarfiyattaki payının yüzde 45'e çıkartılması planlanıyor.
 
2030 yılına kadar bu oranın yüzde 55 ila 60'a yükseltilmesi, üzerinde uzlaşma sağlanan maddeler arasında yer alıyor.
 
Yeni koalisyon hükümetinde bakanlıkların dağılımı ve olası isimler üzerine yapılan spekülasyonlar dışında net bir açıklama yapılmadı.
 
Sosyal Demokrat Parti'nin altı bakanlık alacağı tahmin ediliyor. Bakanlar kurulu listesi koalisyon sözleşmesinin Sosyal Demokrat Parti üyeleri arasındaki oylamanın ardından açıklanacak. Parti yönetimi, koalisyon protokolünü parti tabanının oyuna sunmayı kararlaştırmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir