‘Akıllı İlaç Kullanımı yaygınlaşmalı’

‘Akıllı İlaç Kullanımı yaygınlaşmalı’
Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.Emel Gülümpınar Komutan “Akılı İlaç Kullanımı” ile ilgili açıklamalarda bulundu

Dr. Emel Gülümpınar Komutan açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmede eşitlik ilkesinden hareketle ilaca erişebilirliğin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır.  Tüm dünyada yanlış ve gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesi ile sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılı İlaç Kullanımı” çalışmaları başlatılmıştır.  Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına yada uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur” dedi.

Sorumlu Tabip Emel Gülümpınar Komutan, Akılcı İlaç Kullanımı’nın öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarlarını gözettiğinin altını çizerek   “Akılcı ilaç kullanımı” için bazı hususlara dikkat edilmesi  gerektiğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber