AK Parti'nin 'abi aşısı' tuttu

AK Partinin abi aşısı tuttu
AK Parti'nin 1 Kasım aday listelerinde 3 dönemlikleri sahaya sürmesi ve bazılarının seçim bölgelerini değiştirmesi sonuçlara olumlu yansıdı.

AK Parti'nin, 1 Kasım seçimlerinde partinin 'Abi' konumundaki isimleri yeniden listelere taşıması ve bazı isimlerin de seçim bölgelerinin değiştirilmesinin yüzde 49. 5'luk oy oranında büyük payı bulunuyor. AK Parti yönetiminin yaptığı değerlendirmelere göre özellikle, İstanbul'da yapılan liste revizyonu Kürt seçmen üzerinde olumlu etki oluşturdu. Yapılan analizlere göre, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı İstanbul 3'üncü bölgede Kürt kökenli eski bakan Mehdi Eker'in aday gösterilmesi, 7 Haziran'a göre bu bölgedeki oy sayısını 350 bin artırdı. AK Parti'nin yüzde 8.1 oranında oy artırdığı İstanbul 3'üncü bölgede, Eker'in birinci sırada olduğu listeye MHP'den de yüzde 2.5 oranında oy gelmiş olması, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker, seçim bölgesinde AK Parti'nin 16 milletvekili çıkararak, 'Bir seçim çevresinde en fazla milletvekili çıkarılan yer' unvanına da sahip olduğunu dile getiriyor. Eker, seçim bölgesindeki tüm Kürt seçmenlere bir de mektup gönderdiğini ve 'Ben sizden biriyim. Sizinle aynı sofrada yemek yiyebileceğiniz, gözünün içine bakabileceğiniz, acınızı ve sevincinizi paylaşabileceğiniz biriyim' diyerek destek istediğini anlattı. Eker, seçim bölgesinde elde edilen başarının altında yatan gerekçeleri şöyle sıraladı:

“7 Haziran'da burada bir milyon 116 bin oy almıştık, 1 Kasım'da 350 bin artırdık, HDP 50 bin, MHP 46 bin oy kaybetti. HDP ayrıca iki milletvekilli, MHP bir milletvekilliği kaybetmiş oldu. Seçim çalışmalarında ben bir kitle belirledim. Çünkü şöyle bir durum vardı: HDP'ye 7 Haziran'da oy verenler, 'çözüm sürecine katkı sağlaması' ve ' oy vermezsek Kobani olayları gibi olaylar olur' endişesi ile vermişler. Bu iki başlık üzerinden tek tek seçmenleri dolaştım. Onlara, çözüm sürecinin yegane taşıyıcı gücünün AK Parti olduğunu anlattım. 'HDP sizden aldığı oyu götürdü terör örgütlerine ciro etti' dedim. Benim bölgemde, Doğu ve Güneydoğu'nun 23 ilinden gelen insanlar yaşıyor. Ben bu insanlara, kendi dillerinden konuştum. Kendi örfleri ve gelenekleri ile konuştum. Benim onlardan biri olduğumu hissettiler. Teşkilat bana bir program hazırladı ama ben onlara 'Bize yan dönmüş olanlara gidelim' dedim. Kitleyi de bu şekilde belirledik. Çünkü zaman kısa. AK Parti'ye yan dönmüş olanlara, '7 Haziran'da iyi niyetle başka partiye oy vermiş olabilirsiniz ama artık ben buradayım ve sizden biriyim' dedim. İnsanlar da beni anladılar.”

BAHÇELİ'YE KIZIP BİZE OY VERDİLER

MHP'den gelen 46 binin oyun da milliyetçi seçmenin 'Bahçeli ve parti yönetimine' tepkisinden kaynaklandığını ifade eden Eker, seçim geçesi İstanbul il başkanlığı önünde konuşma yaparken ilginç bir görüntünün dikkatini çektiğini anlattı. Eker, “Alandaki kitle bir yandan Kürtçe slogan atıyor, bir yandan da bir vatandaş bir eliyle bozkurt işareti diğer eliyle rabia işareti yapıyordu. Demek ki, biz herkesi kucaklamışız” görüşünü dile getirdi.

ÇELİK'TEN REKOR OY ARTIŞI

Bursalı olmasına rağmen Şanlıurfa'dan aday gösterilen eski Bakan Faruk Çelik ise AK Parti'de rekor bir oy artışına imza attı. 7 Haziran'a göre AK Parti'nin Şanlıurfa'daki oyları yüzde 17'den fazla arttı. Benzer bir durum da İzmir'de yaşandı. Erzincanlı olmasına rağmen yeniden İzmir'den aday gösterilen Binali Yıldırım da bu ilde partisinin oylarını yüzde 5.5 artırdı.

YAZICI RİZE'DEN İSTANBUL'A

2002'den beri Rize'den aday olan partinin bir başka ağır topu Hayati Yazıcı ise bu kez Karadenizlilerin yoğunlukta bulunduğu İstanbul 2'inci bölgeden aday oldu. Bu tercih AK Parti'ye yüzde 8.6 oy artışı getirdi.
Van'dan Beşir Atalay'ın, Bursa'dan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun ve İçişleri eski bakanı Efkan Ala'nın, Erzurum'dan ise AK Parti'nin ağır toplarından Recep Akdağ'ın adaylığı bu illerde âdeta oy patlaması yaşanmasına neden oldu.

AK Parti, 3 dönemlik eski adalet bakanı Bekir Bozdağ ile de Yozgat'ta tulum çıkardı. Merkez sağın önemli isimleri arasında yer alan Lütfullah Kayalar'ın bu ilde bağımsız aday olmasına rağmen, MHP'nin yüzde 15'in üzerinde oy kaybetmesi AK Parti'nin 4 milletvekilini de kazanmasına neden oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset