Aile baskısıyla yapılan üniversite tercihleri mutsuzluğa neden oluyor

Aile baskısıyla yapılan üniversite tercihleri mutsuzluğa neden oluyor
Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, çocukları üniversite ve meslek tercihi yapacak öğrencilerin ailelerine önerilerde bulundu.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, tercih esnasında öğrencilere meslek seçimi konusunda baskı uygulayan aileleri uyardı. Ailelerin öğrencileri mutlu olacağı meslek konusunda desteklemelerini söyleyen Kösegil, “Aileler çocukları üzerinde baskılar kurabiliyorlar. Kendi hayallerinde olan bölümlere yerleşen çocukları hayal ediyorlar. Ailelere tavsiyemiz o bölümü okuyacak ve onu yapacak olan da öğrencinin kendisidir. Dolayısıyla öğrenci tercihleri konusunda eğer gerçekten kararlıysa öğrenciye müdahale etmesinler ki öğrenci mutlu olabilsin” dedi.

Aile baskısı sonucu tercih edilen bir mesleğin ileriki dönemde bireyin hayatına olumsuz yansıyacağını vurgulayan Kösegil, “Öğrenci istemediği bir bölüm tercih ettiğinde hayatının geri kalan döneminde mutsuz olacaktır. Piyasada, mutsuz doktor, avukat ve mühendislere rastlıyoruz. Aileler, eğer başarılı, mutlu ve idealinde kurdukları hayatı yakalayan bireyler istiyorlarsa onları biraz serbest bırakıp mutluluklarına şans vermeliler” ifadelerine yer verdi.

“FARKLI MESLEKLER DENEMEK İSTİYORLAR”
Günümüzde öğrencilerin farklı meslekler tanımak istediklerini belirten Kösegil, “Aileler en çok para kazanılacak ve en az risk taşıyan meslekleri istiyorlar. Öğrenciler ise, daha çok farklı meslekler tanıyıp farklı işler yapmak istiyorlar. Öğrenciler artık toplumun kabul ettiği mesleklerin dışına çıkabilme özgürlüğünü de istiyorlar. Bu nedenle, tercih ofislerinde çok sık yaşadığımız bir aile gerginlik dönemi hakim” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere tercih edecekleri bölüm ve üniversiteleri detaylı bir şekilde araştırmaları uyarısında bulunan Kösegil, “Öğrenciler bölümleri araştırmadan genel bir yargıyla hareket etmemelidirler. Geleceğin meslekleri sürekli değiştiğinden gelişmeleri takip edip insan kaynakları eklerini okumak öğrenciler açısından yararlı olacaktır. Bu doğrultuda kendilerine uygun olmayan ve tatmin etmeyecek hiçbir bölümü tercih etmesinler. Başarı sağlayacakları ve kendilerini mutlu edecek bir meslek seçimi yaptıklarında mutlaka iyi bir yaşamları olacaktır. Üniversiteye girmek de iş hayatı açısından yeterli olmayacağından tercih edecekleri üniversitelerde geleceğe dair ne kadar yatırım yapıldığını araştırsınlar” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim