ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

AH FINDIK AH

AH FINDIK AH

Hani bir türkümüz vardır “yine yeşillendi fındık dalları zaten hep yeşildi fındık dalları” yöremizin ağır sanayi maddesi, bölgemiz insanının geçim, nafaka, kaynağı olan fındığın içler acısı durumunu dile getirmek istiyorum âcizane geçen gün tanınmış bir abim beni aradı.
Hal, hatır sorduktan sonra bana sitem etti Bu bölgenin tek gazetesi ve etkili yazarısınız bu fındığın halini neden gündeme taşımıyorsunuz dedi. Bende bizi dinleyen mi olur abi 3-5 zenginin elindeki oyuncak olan fındığı yazsam beni mi dinlerler ki dedim. Ben senin doğruları yazdığını bildiğim için gerçekleri yazdığın için sana söyledim deyince beni can damarımdan vurdu. Aslında memleketimin en önemli sorunudur fındık. Ama fındık üzerinde öyle oyunlar oynanıyor ki senaryoları Türk Sinemasında bile yoktur. Zavallı köylü tarlanın dibine gömülsün dursun. Hamallığını köylü çeker. Sefasını aracılar ve fındık ağaları sürer. Zavallı köylüm gübre, temizleme, budama, toplama bir sürü emek harcar. Ama nafakayı tüccar toplar. Ben fındık üzerine neler yazar neler yazarım da biz etli ve sütlü meselesine malzeme olmak istemiyorum. Bana göre fındığın bu hallerde olmasına en büyük etken siyasettir. Fındık fiyatını serbest piyasa yapan ve özelleştiren devlet üreticiyi başkalarının kucağına itmiştir. Önceki yıllarda Fiskobirlik yada Ofisler vasıtasıyla desteklenmiş üretici ürünü değerince satılmış ve rahatlamıştı. Devlet bu kurumları da siyasi malzeme yapınca, bu kurumları da lav edince olan oldu. Türkiye’de fındık tek elden ve Trabzon’dan büyük bir firma eliyle dışarıya ihraç yapıldığını bu firmanın da kendini lav edip bir İtalyan Dev firmasına satması bu firmada Türkiye’de bu İtalyan Firma adına fındığı topladığını öğreniyorum. Şimdi ne oldu bu dünyaya fındıkla hüküm ediyorum. Şimdi elin İtalya’nın elindesin sen fındığın 8 TL etiğine dua et. Şöyle bir mantık yürütelim bugün kavrulmuş bir iç fındık kilogramı 60 TL 500 gr fındık ezmesi 30-40 TL bir fındıklı çikolata 1-2 TL ama fındığın kendisi 7-8 TL. Size soruyorum bu paraları kim yiyor. Aradaki aracılar zenginler, karnı genişler, midesi haram dolu olanlar değil midir? Müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar. Bu işin başka bir boyutu ve bu fındık farelerinin de halkı yönleri var anlatayım:
Benim köylüm fındığı zor zahmet sıkıntıları fındığını toplar, harmana getirir kurutur ve ne yapar bilir misin fındığı kendisi saklamaz zahireciye, fabrikatörlere emanet bırakır ben yiyemiyorum sen ye der, benim malımı sen sakla der. Benim köylüm bu kadar saf ve temizdir. Bugün Çarşamba piyasasında 100 tonlarca fındık emanette değil midir? Bu ürettiği fındığı evinde ambarında saklasan muhafaza etsen de, değerinin üzerinde olmaz mıdır?
Değerli dostlar benim köylüm bu şekilde olduğu sürece fındık sefilleri oynar her gün bakıyorum yüzlerce insan borsa binasının önüne gelip 50 randıman fındığını öğrenip söve söve geri dönüyor bilmiyor ki kime sövdüğünü. Ah iyi niyetli vatandaşım ah!
Son olarak şunu söylemek istiyorum fındık her yıl ürün veren bir mahsul, sıkıntı yok para etmezse sakla. Gelecek senenin fındığı ile harmanlarsınız 4-5 TL den satarsınız biz şey olduktan sonra bize semer vuran çok olur. Allah’ım yardımcımız olsun. Allah’ım bize akıl izan versin. Allah fakirin ve köylünün ekmeğinde olana da hidayet nasip etsin. Daha ne diyelim ki.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi