MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Ağzı dualı olmak

Ağzı dualı olmak

 

Dua müminin silahıdır. Allahü teâlâ dua eden müslümanı sever,Dua, Gelmiş dertleri,belaları giderir Gelecek olanlarında gelmesine mani olur. Dua istemek demektir. Aç bir kimsenin iştahlı olduğu bir zamanda yiyecek istemesi gibidir. Dua, Allahü tealaya yalvarak dileğini istemektir. Kabul edileceğine inanarak dua etmelidir.Duanın kabul olması için Allahü tealanın emirlerini ve ibadetleri yapmalı, günahlardan da sakınmalıdır. Helal yemelidir. Duaya devam etmeli, usanmamalıdır.

   Dua ettiğimiz gibi dua da almaya çalışmalıyız. Bütün alimler evliyalar, dua almayı, yollarının esas kabul edip, herkesten dua istemişlerdir. İyilik ederek, gönül alarak, tevazu göstererek, kalp kırmadan herkesin, bilhassa büyüklerimizin dualarını almaya çalışmalıdır. Büyük İslam alimi Hüseyin Hilmi ışık kendilerine bir bardak çay ikram eden birisine senelerce dua etmiş, onun için Fatiha okumuşlardır. Sebebi sorulunca da, "bana bir bardak çay vermişti, onun bana iyiliği var, onun için dua ediyorum" buyurmuşlardır. Yine bir yerde sıra beklerken öndeki sırasını veren gence bir de ömür boyu dua etmişlerdir.

   Ubeydullah-ı Ahrar hazretleri, evliyanın büyüklerinden, İstanbul'un manevi fatihlerindendir. Her zaman iyilik eder dua almaya çalışırdı. Bir gün annesi, tarladan kaldırdığı buğdayları biriyle, Ubeydullah-ı Ahrar'a gönderdi Ubeydullah-ı Ahrar buğdayları ambara koymakla meşgulken, buğdayları getiren kimse, boş çuvallarını alıp gitti. Ubeydullah-ı Ahrar o anda neden bu garip kimseden dua almadığına üzüldü. Yanına alarak tevazu ile kendisini dua etmesini istedi ve ; " belki duanız ve himmetiniz bereketiyle Allahu Teala beni bağışlar Merhamet eder de yolum açılır" dedi. Onun yüzüne şaşkın ve hayret dolu ifadelerle bakan zat; "Zannediyorum Türk şeyhlerinin söyledikleri ; "her gelene Hızır bil her geceyi Kadir bil" sözüne göre hareket ediyorsun fakat ben hiçbir özelliği olmayan kendi halinde yaşayan bir kimseyi senin istediğin bende yoktur dedi. Ubeydullah-ı Ahrar dua etmesi için yalvarmaya devam etti o kimse Ubeydullah-ı Ahrar'ın yalvarışına dayanamayarak ellerini kaldırdı ve "Allahu Teala senin senin kalp gözünü açsın" diye dua etti işte Ubeydullah'ı ahhar bu dün duanın bereketiyle Ubeydullah'ı ahrar hazretleri oldu Bir sonraki sayıda buluşmak üzere Esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi