
Ağız sütünün yeterli verilmemesi kuzuları öldürüyor
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kuzu ölümlerinin önüne geçilmesi için ağız sütünün ve beslenmenin çok önemli olduğu ifade edildi.
Kuzular, koyunculuk sektörünün karlılığı ve işletmelerin geleceği için son derece önemli rol oynuyor. Bu sebeple kuzu kayıplarının önüne geçmek için yetiştiricilerin gerekli ihtimamı ve önemi göstermesi isteniyor. Kuzulama öncesi ve sırasında, bölmede kaba ve kesif yem bulunmasının; direkt olarak doğum ağırlığı, süt miktarı, ana-yavru arasındaki bağın kurulması gibi konularla birlikte doğum sonrası kuzu büyümesi ve koyun ölümlerini etkilediği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, doğumdan sonra meydana gelen kuzu ölümlerinin önüne geçmek için uyarılarda bulundu. Hijyenin yeni doğan kuzular için büyük önem arz ettiğini vurgulayan İbrahim Sağlam, “Hijyen yeni doğan için son derece önemdedir. Bu bağlamda, hayvan kuzulamadan önce doğum bölmeleri temizlenmeli ve doğum gerçekleştiğinde de göbek kordonu 2,5-3 cm alttan kesilerek tentürdiyotla iyice dezenfekte edilmelidir. Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır. Yetiştiricilerimizin bazıları ağız sütü ishal yapıyor diye kuzulara içermemekte ya da az içirmekte ise de bu uygulama tamamen yanlıştır. Zira eğer kuzu ağız sütünü almaz ise hastalanır ve iyi gelişemez. Kuzular bir haftalık oluncaya kadar annesiyle birlikte doğum bölmesinde kalmalı, 15’inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ile kuzu başlangıç yemine geçilerek bir aydan sonra da imkan varsa meraya çıkarılmalıdır” dedi.
Kuzu doğumlarının başladığının altını çizen sağlam, şunları söyledi:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.