Ağaç kesimi köylüyü ayağa kaldırdı

Ağaç kesimi köylüyü ayağa kaldırdı
Muğla'nın Marmaris ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü’nün yangınlarını önlemek amacıyla başlattığı proje kapsamında gerçekleştirdiği ağaç kesimi köylüleri ayağa kaldırdı. Çalışma sahasını basan köylüler kesimi durdurdu.

Edinilen bilgiye göre, Marmaris Orman işletme Müdürlüğü ilçeye bağlı Yeşilbelde Mahallesi Ayın Koyu mevkiinde yangınla mücadele kapsamında projeli çalışma başlattı. Yol kenarında yaklaşık 700 kızılçam ağacının kesildiğini duyan köylüler, çalışma sahasında toplanarak ağaç kesimini durdurdu. Geçimini arıcılıkla sağlayan köylüler, kesimin çam balı üretimini azaltacağını öne sürdü.

Bunun üzerine Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, köylüleri ikna etmek için bölgeye gitti .Köylülerle bir süre görüşen Zeybek, yapılan çalışmanın orman yangınları ile mücadele kapsamında yapıldığını ve köylünün yararına olduğunu anlatmaya çalıştı. Ancak uzun süren görüşmelere rağmen köylüler ikna olmadı ve kesime izin vermemekte kararlı olduklarını bildirdiler. Köylülerin kararı karşısında çalışmayı durduran İşletme Müdürü Hakan Zeybek, bölgeden ayrıldı.

Karacasöğüt Mahalle Muhtarı Yavuz, bölgede sorumsuzca kesim yapıldığını savunarak köylüye danışmadan çalışma başlatıldığını iddia etti. Yavuz, “Geçen yılda kesim yapıldı. Biz buna karşı çıkmadık. Ancak bu sefer yapılan kesimin orman yangınlarını önlemek amacıyla yapılan bir çalışma değil. Yol boyunca kesilen ve enerji nakil hatlarına yakın olan ağaçların kesilmesine sözümüz yok. Ancak denizin kenarında ağaçlar da kesildi. Bu ağaçların hiçbir şeye zararı yoktu. Ayrıca bu bölge arıcılık ve tarımla geçiniyor. Bu kesim çam balı üretimini de etkileyecek. Biz kesimi istemiyoruz “diye konuştu.

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yangın mevsiminde orman yangınlarını en aza indirmek maksadıyla tehlike arz eden bölgelerde projeli çalışma başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda en öncelikli sahanın Yeşilbelde ve Karacasöğüt mahallesi güzergahındaki ormanlık alanlardan geçen enerji nakil hatlarının oluşturduğunu anlatan Zeybek, tespit edilen 670 çam ağacının proje kapsamında kesilmesinin planlandığını kaydetti.

Köylülerin kesime karşı çıkmasına anlam veremediğini belirten Zeybek söyle konuştu:

“Köylü kardeşlerimize bu bölgedeki orman yangını tehlikesini anlattık. Marmaris’in her bölgesi birinci derecede yangın bölgesi.Bizim amacımız orman yangını riskini en aza indirmek.Bu amaçla yangının alt bölgeden üst bölgeye geçmesini engelleyecek yada bizim oraya ulaşmamızı kolaylaştıracak yolların bakımı ihyası, transportun en iyi şekilde sağlanması ve ormanda bulunan on binlerce ağacın hayatını da garanti altına almak için yapılan bir çalışma.Çalışmalarımız sırasında çam balı üretimi nedeniyle basralı ağaçları da kesmemeye özen gösteriyoruz. Bu proje aslında vatandaşlarımızın yararına bir çalışma.Geçmişte bölgede meydana gelen orman yangınlarına baktığımızda büyük alanlar yok olmuş. Son yıllarda yangın sayısında artmalar da oldu. Ancak bizim bu tip çalışmalarımız sayesinde çok az alan yandı."

Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, yangınları önlemek maksadıyla başlatılan yol kenarı temizlik ve enerji nakil hatlarına zarar veren ağaçların kesilmesi çalışmasının diğer bölgelerde devam edeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir