MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

AFETLER

AFETLER

Gökten ve yerden gelen afetler, çığ, toprak kayması, sel, deprem ve yangından ibaret olmasa da insanlığın en çok karşılaştığı bunlar...  Felaketleri birbiriyle mukayese etmek mümkün olmasa da bir kıyas yapma zarureti gerektiğinde "Yangın en korkucudur" denebilir.

Yangınlar, hem memleketimizde ve hem de yer kürede hemen her yaz mevsiminde çıkmaktadır. Bu sene ise dehşet çapta meydan geldi.

İl sayımızın yarısından fazlasında yangın yaşandı. Dünyada da en az kırk ülkede yangın oldu. Soğuğu ile meşhur Sibirya'da bile yangınlar çıktı.

Her felakette üzülmekteyiz. Dünyanın neresinde olursa olsun insanın, hayvanların ve tabiatın uğradığı facia, musibet ve felaketler insanı derinden sarsmaktadır. Bizde 2021 yangınları yüreklerimizi yaktı, ciğerlerimizi kavurdu. İçlerinde yangın söndürme görevlilerinin de bulunduğu can kayıplarımız oldu. Bu kahramanlar, ateşle mücadele ederken diri diri yandılar. Yanan canlar, sadece bu kardeşlerimizden ibaret değil, milyonlarca ağaç ve sayısı meçhul miktardaki, hayvanlar yandı.

Yangın söndürme araçlarından birinde vazifeli bir pilotumuz ekrana şöyle konuşuyordu: "Sanki cehennem ateşini gördüm!" Şüphesiz ki dünyanın bütün ateşleri bir araya toplansa cehennem ateşi yanında bir varlık gösteremez ama şu orman yangınlarının, alevlerin dehşetin ölümü, can vermeyi, cehennemi hatırlatması mümkün değildir. Bir yangın söndürme neferinin ateşler tarafından yutulması, birinin çığ altında kalması sele kapılanlar, deprem dehşetinde hayatını kaybedenler... İnsan haliyle bu kaza veya afetzedelerin çektikleri acıları düşününce üzülmektedir. Biz kullar bu vakaların görünüşünden bile perişan olmaktayız. "Ateşte diri diri yandı", "Ormanlar kül oldu" sözleri bile sarsıcıdır. Onun için "Yakma Allahım" diye yalvarıyoruz.

Sözün burasına gelip de Aziz Mahmud Hazretlerini hatırlamamak mümkün mü ? Buyuruyor ki: Ömründe bir kere kabrime ziyarete gelip de bir Fatiha okuyanlar, fakirlik yüzü görmesin, suda boğulmasın, ateşle yanmasın, imanını kurtarmadan ölmesin... Bu felaketlere sebep olanlarda ihmal edenlerde mesuldur. Onlar hem suç ve hem de günah işlemiş olurlar. Zerre kadar hayırda şerde karşılıksız kalmayacaktır. Bu da mukaddes kitabımızın buyruğudur    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi