Açık mı kalacak, kapalıya mı dönecek

Açık mı kalacak, kapalıya mı dönecek
Ayvacık ilçesinde gerçekleşen Samsun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısına, Çarşamba’da yapımı devam eden Sulama Kanalı Projesi damgasını vurdu.

 

Samsun’da, Samsun Ziraat Odalarının her 2 ayda bir yaptığı Koordinasyon Toplantısı Ayvacık ilçesi Ziraat Odasında yapıldı. Çok sayıda gündem maddesinin konuşulduğu toplantıya, Çarşamba’da yapımı devam eden Açık Sulama kanalı projesi damgasını vurdu.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl’ün Bafra’da yapılan Açık sulama kanalı projesinin ardından Bafra’da çok fazla sıkıntı olduğunu belirtmesi üzerine başlayan tartışmada Karagül, “Bafra’da yapılan açık sulama kanalının ardından, çok büyük oranda tarım alanı etkisiz hale gelmiş, sulama kanalı çok büyük araziyi kaplamıştır. Bunun yanı sıra çok sayıda çocukta kanala düşerek hayatını kaybetmiştir” dedi. Bunun üzerine tartışmaya açılan ve 18 yılda sadece 4 km’si yapılan Çarşamba Açık sulama kanalının yapılacak olan müdahalelerle kapalıya dönüştürülmesi ve bu konuda ilgililere baskı yapılması kararı alındı.

Gerek alan kazancı gerekse de diğer olanaklar bakımından kapalı sulama kanallarının daha sağlıklı olduğu belirtilen toplantıda, oda başkanları bu hususu bildirmek için Tarım Bakanından randevu alma kararı aldı. Tarım Bakanı Mehdi Eker’e bu konuda baskı yapacaklarını belirten Oda başkanları, eğer kapalı sisteme dönülürse bunun Çarşamba ovası için büyük bir avantaj olacağını belirtiler.

Ofis Alım yapmıyor

Ayvacık’ta yapılan toplantının bir başka gündem maddesi olan Çeltik konusunda uzun tartışmalar yapan Oda başkanları bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklaması yaptığını fakat alım yapmadığını bu konuda gerekli birimler ile temasa geçip bu sorunun halledilmesi konusunda çalışma yapacaklarını kaydettiler.

Krediler erteleniyor mu?

Geçtiğimiz günlerde yapılan bazı açıklamaların ardından gündeme gelen ‘zarara uğrayan çiftçilerin borçlarının erteleneceği’ söylemi, toplantının bir başka gündemi oldu. Samsun Tarım Kredi Kooperatifi bölge Müdürü Mesut Atav’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “çiftçi yanıltılıyor” açıklamasından kaynaklı tepkili olan oda başkanları bu konuda Tarım Gıda Hayvancılık Müdürlüklerinin de hasar tespiti çalışmalarında yetersiz kaldığını belirttiler. Bazı İllerde farklı uygulamaların yapıldığını belirten Oda Başkanları bu konuda da görüşmeler yapıp çiftçinin uğradığı zarardan kaynaklı borçların ertelemesi hususunda çeşitli temaslarda bulunma kararı aldılar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel