Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Abdestsiz Namaz Kılınır mı?

Abdestsiz Namaz Kılınır mı?

 

Abdestsiz Cuma namazı, Cenaze namazı kılınabilir mi?

Bodoslama böyle bir cümle ile yazıya girdiğim için kusura bakmayın. AK Parti belki de unutmaya yüz tutan çoğu güzellikleri geçen hafta sevmesek bile CHP hariç BDP nin bile desteklediği 4+4+4 formülünü TBMM den geçirdi.

Bu model sonrasında sadece İmam Hatipler de değil artık Normal Eğitim veren Okullarımızda da Kur’an- Kerim dersleri verilecek. Kısacası: Tüm Okullarımız da Kur’an-ı Kerim, Siyer, Tecvid gibi dini dersler verilmeye başlanacak.

Bunlar çok güzel. Tüm Okullarda olması daha da güzel, ancak benim merak ettiğim, bu dersleri abdestsiz mi verecekler?

Kur’an-ı Kerimi bizler çocukluğumuzdan bu yana biliriz ki abdestsiz ele alınmaz. Şimdi bu çocuklar bu derse başlamadan önce demek oluyor ki: Abdest alma derslerini alacak. Farzını, vacibini, sünnetini hepsini öğrenecek ki akabinde derslerde cüzden veya Kur’an-ı Kerim den de olsa abdestsiz derse giremeyeceklerdir umarım.

Peki böylesi bir durum sıkıntı yaratır mı? Gerçi son yıllarda piyasada Cenaze Namazı farz değil olmaması nedeni ile cenaze namazları abdestsiz kılınabilir şeklinde acayip konuşmalara da rastlıyoruz. Böylesi kör batıl ve cahil düşünceleri de bitirir umudundayım. Bir kişiye hakkını helal edeceksin, namaz kılacaksın abdest yok. Utanılacak bir düşünce şekli…

Şimdi yine çocukluk yıllarımda ki İmam Hatipleri hatırladım bir anda. Kur’an-ı Kerim derslerimiz olduğunda soğuk buz gibi sularla cami şadırvanlarında veya etrafta ki çeşmelerde abdest alıp namaza gider gibi Kur’ an-ı Kerim derslerimize girerdik.

Çocukluk işte, Çocukken buna çok hayıflanır dersten kaçmak için hep bahaneler bulmaya uğraşırdık. Ama o abdesti alıp derse girip Kur’an-ı Kerimi açınca (gerçi Kur’an-ı Kerim götürmezdik o zamanlar ders kitabı gibi İmam Hatiplerde yarısı birinci cüz yarısı anlatımı, tecvidi olan kitaplar dağıtılırdı. Paralıydı elbette ki) içimizi bir ferahlık alırdı. Belki o şekilde kitaplar yeniden gündeme gelecektir.

Ama dedim ya abdestsiz mi ders verecekler yoksa okulların birer bölümü abdesthane olarak açılacak ve öğrenciler için kolaylıklar sağlanacak mıdır?

Sonra Kur’an-ı Kerim başı açık okunmayacaktır.

Şimdi okullarda Kur’an öğrenecek kızlar başını ders saatinde kapatacaktır.

Sorunum bu değil. Sorunum bu derse kız öğrenciler girdiğinde bizim acar siyasetçiler yeniden başörtüsünü bahane edip gündeme bomba gibi girecekler mi merak ediyorum. Bunların da mecliste mutlaka bir şekilde düzenlemesi yapılmalıdır. Gerçi kanunu tam metin olarak görmedik ama bunlar da mutlaka kanun da bahsedilmiş olmalıdır.

Sonuç olarak dinimizi, dilimizi, örf ve âdetimizle birlikte gelenek ve göreneklerimizi unutmayıp yeniden gündeme alarak gelecek nesillere atasını, geçmişini unutmayan bir toplum yetiştirmek çok güzel olacak.

İçinde biz de dahil olmak üzere televizyon ve internet hayatımıza girdiğinden bu yana Kur’an-ı Kerim, namaz, tecvid, siyer-i nebi unutulmuştu. İşte buna bizim şivemizde derler ki: “ATANA RAHMET”.

Bunu destekleyen herkesin ‘Atasına Rahmet’. Yani ölmüşlerinin ruhuna Allah rahmet eylesin demektir.  

Artık biz öldükten sonra bize internetten kuru kuru mesaj mı yollayacaklar, yoksa bir aşır Kur’an-ı Kerim okuyacak bir nesil mi olacak. Yani kuru kuruya ben seni seviyorum gibi artık olmayacak.

Artık ben düşünmeyeceğim. Siz ne dersiniz?

Mutlu ve (sağ)- lıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi