98’lik dedenin çalışma azmi

98’lik dedenin çalışma azmi
Amasya’nın Taşova ilçesinde yaşayan tahta kaşık ustası Mehmet Aydın, 98 yaşında olmasına rağmen ‘Kocaşapka’ markalı kaşıklarının üretiminden vazgeçmiyor

Sanayi Mahallesi’ndeki bir apartmanda yalnız yaşayan Mehmet Aydın, günün büyük bölümünü apartmanın girişinde bulunan atölyesinde tahta kaşık üretimi yaparak geçiriyor.

Aslen Artvinli olup Samsun’un Ladik ilçesinde doğduğunu, 1930’lu yıllarda ailesiyle birlikte geldiği Taşova’da giydiği fötr şapkadan dolayı da kendisine ‘Kocaşapka’ dendiği için ürettiği kaşıklarının üzerine kalemle şapka şekli çizen 98 yaşındaki Aydın, emekli olduktan sonra da mesleğine devam ediyor.

"ÇALIŞMAZSAM ELLERİM, PARMAKLARIM DURUYOR"

Sayıları 3 bine ulaşan kaşıklarını 5 liradan başlayan fiyatlarla sattığını ancak derdinin para kazanmak olmadığını vurgulayan Aydın, “13 yaşında işe başladım. 98 yaşındayım. 24 saat çalışmazsam parmaklarım, ellerim duruyor. Bunları çalıştırmak için, kendimi, bütün organlarımı çalıştırmak için uğraşıyorum” dedi.

Eşinin 30 yıl önce vefat ettiğini, doğan 7 çocuğundan hayattaki 5’inin diğer şehirlerde yaşadığını anımsatan ‘Kocaşapka’ Samsun’daki kızının hazırlayıp buzluğa koyduğu, bazen de kendisinin yaptığı yemeklerden yediğini, sağlıklı olmasını da kıldığı namaz ile yemekleri az ve kısa aralıklarla yemesine bağladı.

9 YILDIR SOBA YAKMIYOR

Kışın evinde ve atölyesinde soba yakmadığına çoğu kişinin şaşırdığına değinen emektar kaşık ustası, “9 yıldır soba yakmadım. Elektriği bir su ısıtmaya, çay yapmaya kullanıyorum. Başka bir şeye kullanmıyorum. 9 sene evvel koyduğum kova, kömürle, odunla, talaşla duruyor. Kibrit, çakmakta yanında duruyor. Yine yakmıyorum. Tabi ne olur ne olmaz, Gelen, giden, üşüyen olur. Gerçi kimse de gelmiyor” diye konuştu.

"SANAT YOK Kİ"

Tahta kaşığın el üretimi olması gerektiğini, kendisi gibi kaşık yapabilecek kişiye 500 lira vermeye yemin eden Mehmet usta, “Sanat yok ki. Şimdi teknolojinin yaptığı aletle beraber kopyacı bunlar. Bana ormandan ağaç geliyordu. Tarladaki cevizi kesiyordu, biçiyordu. Ben onu tahta yapıyordum. Biçiyordum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz