8 Şehirde 120 Organ ve Doku Dağıtımı

8 Şehirde 120 Organ ve Doku Dağıtımı
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi’nin sorumluluk alanındaki 8 ilde toplam 120 adet organ ve dokunun dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi.

Organ nakli çalışmaları hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Rize, Ordu, Giresun, Samsun, Amasya, Tokat, Trabzon, Sinop olmak üzere 8 ili içine alan bir bölgedir. Bölge merkezi bu 8 ilin organ nakil ve bağış faaliyetlerini yürütmektedir. Geçen sene bölgemizde 43 adet donör organizasyonu yapıldı. Bu 43 donör organizasyonu ile birlikte toplamda 57’si böbrek, 32’si karaciğer, 12’si kalp olmak üzere toplam 120 adet organ ve dokunun dağıtımı yapıldı. Bu demektir ki, 120 insana yeniden hayat, yaşam şansı, yeni umut ve sağlık kazandırmış demektir. Bunun için bölgemizde bulunan 3. derece yoğum bakım olan hastanelerimizdeki yoğum bakım hekimlerimiz, nörologlarımız, beyin cerrahlarımız olağanüstü bir çaba içinde olmaktalar. Çünkü bu dönor organizasyonun her biri 24-36 saat sürmekte ve gerçekten çok yorucu, yıpratıcı fakat sonuçları itibariyle de insana büyük sağlık kazandırmak yönüyle insana haz vermektedir. Tüm bu sahadaki organ nakil koordinatörü arkadaşlarımız 7-24 çalışarak çok özveriyle yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu farkında olarak çalışmaktalar. Aynı zamanda bölgemizde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi( OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (KTÜ) olmak üzere bu merkezlerimizde karaciğer, böbrek ve kornea nakli yapılmaktadır. Buradaki nakil hocalarımızın tamamı yine çok özverili bir çalışma içinde olmaktadırlar” diye konuştu.

Samsun’da kornea naklinde son 2 yıldır çok büyük bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Geçen sene bu sene toplamda 90 tane hastamız kornea nakli olmuş ve yeniden görme imkanına kavuştular. Samsun BKM bölgemiz geçen seneyi milyon başına donörde 9.27 gibi bir rakamla bitirmiştir. Bu ciddi bir artışı ifade etmektedir. Milyon başına donörde Türkiye ortalaması 4.5’tur. Türkiye’de 4.5 iken bizim bölgemizde 9.27 gibi iyi bir rakamdır. Fakat istediğimiz rakam değildir. Çünkü bu batı ülkelerinde bu 20’li civarlardadır. Biz de bunları ne kadar yükseltebilirsek o nakil beklediği için ölen insanlarımıza yeni bir hayat sunmuş oluyoruz. Sağlık Bakanlığımızın ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün tüm çabası yaşama tutunmak için tek çareleri organ ve doku nakli olan 30 bin insanımıza yeni bir şans vermektedir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir