7 Yıllık Engel Yetmedi 3 yıl daha Engel Koydular

7 Yıllık Engel Yetmedi 3 yıl daha Engel Koydular
5378 sayılı Özürlüler yasası kapsamında şehir mobilyalarının bedensel engellilere yönelik

 değiştirilmesi öngörülmüş ve 7 temmuz 2012’ye kadar süre tanınmıştı bu süre alınan bir kararla 3 yıl daha uzatıldı. Yapılan bu uygulamaya ise engellilerden sert yanıt geldi.

Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği(ÇABED) ve Terme Engelliler Derneği, 5378 sayılı özürlüler yasası kapsamında şehir mobilyalarının engellilerin kullanabileceği biçimde değişikliğini öngören ve 7 Temmuz 2012’ye kadar değiştirilmesi kararlaştırılan sürede 3 yıllık bir uzatmaya gidilmesi kararına tepki göstererek konu hakkında basın açıklaması yaptılar.

Konu hakkında yapılan açıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz;

ENGELLİLER YASASI GÖSTERMELİKMİYDİ?

5378 sayılı özürlüler yasası kapsamında 2. Ve 3 maddelerin gerektirdiği engelli vatandaşlara yönelik standartların tüm özel, kamu kurum ve kuruluşlarınca en geç 7 Temmuz 2012 tarihine kadar yerine getirilmesi gerekmekteydi.

                Fakat bir süre önce alınan kararla bu tarihin üç yıl daha uzatılması bizleri derinden üzmüştür. Adeta engellilerle dalga geçer gibi 7 yıldır 7 çivi çakmayan belediyelere acaba kıyak mı çekildi diye insanın aklına gelen bir olay olarak algılanmaktadır.

7-yillik-engel-yetmedi-3-yil-daha-engel-koydular.jpg

                Çok sayıda dernek yöneticisi ve üyelerinin katılımıyla Samsun’un Terme İlçesinde gerçekleşen toplantıda;

                Bizler Terme Engelliler Derneği ve Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği olarak bu olayı verilmiş hakkın alınması olarak görüyor ilerleyen zamanlarda ortak eylem planımızı da üyelerimiz ve halkımızın desteğini de alarak gerçekleştirmeyi düşündüğümüzü de buradan belirtmek istiyoruz.

                Bu anı sabırsızlıkla beklerken bakanımız Sayın Fatma Şahinin Bu süreyi kesinlikle uzatılmayacağını söylemesi bize umut olurken, hükümetin bu süreyi uzatma kararı alması da biz engellileri hayal kırıklığına uğratmıştır.

                7 yılda yapılamayanları 3 yılda mı yapacaklar?  Bununla ilgili toplu taşıma araçların da, mimari projelerde, 2005 yılında çıkan bu yasadan sonra bile yapılan, yenilenen şehir mobilyalarında engelliler düşünülmedi de son 3 yılda mı düşünülecek? Bu bir aldatmacadır. Yerel yönetimler bugüne kadar engellilerle ilgili hangi somut adımı attılar da bizler onları desteklemedik.

                Halen daha makamına ulaşamadığımız belediyelere, hükümetin hiçbir yaptırımı olmazken, kolay yolu seçmişlerdir. Uzatalım sorun çözülsün, ya da unutulsun mantığı esas alınmıştır.

                Sayın bakanımız sözünde duruyorsa bizlerde arkasındayız. Yok söz vermek yazılı belge sayılmaz derseniz,  yada düşünülmeden söylenmiştir derseniz oda sizin takdiriniz. Ona da saygı duyarız.

                Ancak bilmek gerekir ki, bu ülkenin %12,29 engelli bu olaydan en az bu toplumun  %10 u rahatsızdır. Bu kadar güçlü bir meclisin çıkarmış olduğu yasanın arkasında durmaması engelli camiasının hükümetine olan güvenini sarsmıştır.

                Bizler iki kardeş dernek olarak bunu protesto ediyor, en kısa zamanda eğer geri adım atılmazsa yasal zeminde hakkımız olan eylem palanlarımızı da hayata geçireceğimizi, federasyonlar ve konfederasyonlar bazında yapılacak olan eylemlere de destek olunacağını buradan açıklıyoruz.

            Sevda YILDIZ                                                                                   Kerim DENİZ

Terme Engelliler Derneği Başkanı                          Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir