500 Liralık Sağlık Sigortası, Özel Hastanelerin Farklarını Ödüyor

500 Liralık Sağlık Sigortası, Özel Hastanelerin Farklarını Ödüyor
Kamu, sigortacılar, özel hastaneler anlaşarak, tamamlayıcı sağlık sigortası başlattı. Yıllık primi 500 lira olan sigorta, SGK'nın ödemediği giderleri karşılıyor

Yılda 500 liraya özel sağlık sigortası olur mu? Olur; hem de yatarak ve ayakta tedavi de içinde! Nasıl mı? Anlatayım. Ama önce bir durum tespiti yapayım ki, daha iyi anlaşılsın.

Kabul edelim, kamunun sunduğu sağlık hizmeti hiç de fena değil. Özellikle devlet hastanelerinden harcama yapmadan sağlık hizmeti alınabiliyor. Belki, yoğun oluyor, gün almakta zorlanılıyor, tedavi uzun sürüyor ama kamu hastaneleri hiçbir ücret almıyor. Vatandaş, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), anlaşmalı olduğu özel hastanelerden de -ki, üç-beş sağlık kurumunun dışında tüm özel hastaneler anlaşmalı - artık sağlık hizmetine kolay ulaşabiliyor. Ancak sorun şu ki, özelde, yoğun bakım dışında, tedavi olmak ücretsiz değil. SGK, belli bir miktar ödüyor, hastanene de vatandaştan yüzde 200'e kadar varan fark alıyor.

ÖZEL HASTANE FARKI

Daha açık, şöyle anlatayım. Aninden rahatsızlandınız, en yakındaki özel hastanenin aciline gittiniz. Yoğun bakıma aldılar ve acil müdahalede bulundular. İki gün de yoğun bakımda kaldınız. Buraya kadar sorun yok; SGK, yoğun bakımdaki tüm masraflarınızı ödüyor. Ancak tedaviniz bitmedi ve devamı için odaya çıktınız. Bundan sonrası artık paralı. Diyelim ki, tedaviniz bir hafta sürdü. Çıkarken, hastane önünüze bir fatura koyuyor. Fatura bedeli de 10 bin lira. SGK, bunun sadece 5 bin lirasını karşılıyor; hastane, kalan 5 bin lirayı haklı olarak sizden talep ediyor. Verdiğim örneği çeşitlendirebilirsiniz. Doktor muayenesinden tutun da küçük operasyonlara kadar özel hastanelerdeki tüm sağlık giderlerinde uygulama böyle. SGK, belli bir miktarı karşılıyor, üzerini ve hastanenin talep ettiği farkı siz cepten ödüyorsunuz.

İşte, özel hastanelerdeki bu fark ücreti için kamu, sigorta şirketleri ve özel hastaneler anlaşarak, özel bir sağlık sigortası geliştirdi. Adı da, 'tamamlayıcı sağlık sigortası'. Uygulama henüz yeni. Yeni olmasına rağmen son bir yıl içinde 145 bine yakın kişi tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel