40 yaşından itibaren kesinlikle yapılmalı

40 yaşından itibaren kesinlikle yapılmalı
uzmanlar uyardı "20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır"

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na dikkat çekmek amacıyla Samsun’un girişimci kadınlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen “Güçlü Kadınlar Pembe Panel’de” etkinliğinde, Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, Medikal Onkoloji Uzm. Prof. Dr. Yasemin Kemal, Doç. Dr. Mustafa Karaağaç, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Tekin Şimşek konuşmalar yaptı.

aw060136-01.jpg
Özel bir kulüpte gerçekleştirilen etkinlikte hekimler meme kanserinin sebepleri, erken teşhis, korunma yolları, kendi kendine muayene ve tedavi yöntemleri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Sunum ve soru-cevap bölümlerinden sonra katılımcılara el aynası ve kendi kendine meme muayenesi broşürü takdim edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

aw060136-03.jpg

"Kendine bir mola verme zamanı geldi"
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Necati Özen, "Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıcıdır. 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır.20 yaşından itibaren ayda bir kez (Adet sonrası 5. ve 14. günler arasında herhangi bir gün) kendi kendine muayene etmelidir. 40 yaşında ilk mamografi çekilmeli ve 45 yaşına kadar çekilme sıklığı hekim tarafındanbelirlenmelidir.

aw060136-02.jpg

45 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilmelidir. Kendi kendine meme muayenesi için belinize kadar soyunarak kollarınız iki yanınızda olacak şekilde ayna karşısına geçiniz. Aynada her iki memenin simetri incelemesini yapın Ardından kollarınızı yukarı kaldırıp aynaya bakın. Memelerde asimetri, önceden olmayan bir şişlik, deri çekintisi, deri çöküntüsü, meme başı çökmesi, meme başının yer değiştirmesi gibi anormallikler varsa doktorunuza başvurun. Ardından oturur veya yatar pozisyonda her iki memenizi (sağ memeyi sol elle, sol memeyi sağ elle) elin orta 3 parmağını kullanarak muayene ediniz" dedi.
İHA

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık