34 ilde Akaryakıt denetimi

34 ilde Akaryakıt denetimi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 34 ilde gerçekleştirdiği operasyonlarda 600’ün üzerinde akaryakıt istasyonunu denetledi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, 34 ilde bulunan riskli bölgeler ve güzergâhları belirledi. Ayrıca taşra birimlerinden alınan istihbarat bilgileri de değerlendirilerek, denetim yapılacak istasyonlar tespit edildi. Geniş kapsamlı operasyona 200 personelden oluşan 22 ekip katıldı. Ekipler 624 akaryakıt istasyonunda 1 hafta süre ile ulusal marker denetim ve kontrolü gerçekleştirdi. Bazı istasyonlarda adli makamlardan alınan izinle gizli tank ve düzenekleri tespit amacıyla kazılar yapıldı. Yapılan denetimlerde 41 bin litre motorin ve benzin olarak piyasaya arz edilmeye hazır kaçak akaryakıt ele geçirildi ve 14 akaryakıt istasyonu hakkında adli ve idari işlem başlatıldı. Operasyonlarda çok ilginç kaçakçılık yöntemleri de ortaya çıkarıldı. Samsun yolunda bulunan bir istasyona müşteri gibi sivil araçla giden ekipler, LPG tabancalarına bağlı olması gereken ödeme kaydedici cihazın (ÖKC) istasyon çalışanı tarafından ofiste bulunan dizüstü bilgisayara bağlanarak, bir yazılımla satış bilgilerinin silindiğini görmesi üzerine olaya suçüstü müdahale edildi. Dizüstü bilgisayarda bulunan programın incelenmesi sonucu akaryakıt istasyonuna yakıt almak için gelen müşteriye yakıt satışı yapılıp fiş verildiği, ancak gün sonunda ödeme kaydedici cihaza dizüstü bilgisayarla bağlanılarak yapılan satışların silindiği ve yazar kasadan alınan Z raporlarında da bu satışların görülmediği tespit edildi.
Bir diğer akaryakıt istasyonuna yapılan operasyonda, Ağustos ayı içinde kaçak akaryakıt sattığının tespit edilmesi nedeniyle faaliyetine son verilerek mühürlenen istasyonun faaliyetlerinin durdurulmasına rağmen akaryakıt satışına devam ettiği tespit edildi. Denetim esnasında proje harici ilave pompa kurmak suretiyle kaçak akaryakıt satışı yapmaya da devam ettiği anlaşılan istasyonun ilave pompası mühürlenerek faaliyetten men edildi ve kaçak akaryakıt alımı yapan araca da el konuldu.
Diğer taraftan, 5 akaryakıt istasyonu akaryakıt harici ürünler ile jet yakıtı karışımlarından elde edilen kaçak akaryakıtı piyasaya arz ederken Gümrük Muhafaza ekiplerinin ani baskınıyla yakalanarak kaçak akaryakıtlara el konuldu, söz konusu istasyonların faaliyetleri durduruldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel