2/B’de 42 Bin 403 Taşınmaza 47 Bin 816 Başvuru

2/B’de 42 Bin 403 Taşınmaza 47 Bin 816 Başvuru
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’da 42 bin 403 adet 2/B taşınmazına 47 bin 816 başvurunun olduğunu belirterek, bugüne kadar 157 adet 2/B arazisi satışı yapıldığını söyledi.

Samsun’da 2/B’de ilk tapular dağıtıldı. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen tapu töreninde 157 kişiden sembolik olarak 15’ine tapuları verildi.
Tapu töreni öncesi konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesi gereğince orman vasfını yitirmiş olan arazilerinin hazine adına tescillerinin yapılması konusu ülkemizde belirli dönemde çalışmaları tamamlanmıştı. 6292 sayılı Kanun ile bu arazilerinin kullanıcılara satışı ile ilgili bir düzenleme öngörüldü. Bu düzenleme çerçevesinde bu kanunun ne içerdiği, neleri kapsadığı hususu birçok toplantı yapılmak suretiyle halkımıza ve ilgililere anlatıldı” dedi.
Samsun’da 2/B arazilerinin varlığının miktar olarak bakıldığında Türkiye’nin ilk 10 kenti arasında yer aldığını belirten Vali Aksoy, “Yani 2/B arazi varlığı bakımından Samsun Türkiye’nin ilk 10’u arasında yer alan bir büyüklüğe sahiptir. Genel olarak baktığımızda Samsun’da 42 bin 403 adet 2/B taşınmazımız söz konusudur. Bunların toplam yüzölçümü 177 milyon 980 bin 303 metrekaredir. Bunların kullanıcı sayısına baktığımızda 58 bin 968 kullanıcısı vardır. Bugüne kadar 2/B arazilerini satın almak için başvuran 47 bin 816 vatandaşımız olmuştur. Bunlar da toplam arazi varlığı içersinde yaklaşık olarak yüzde 81’e isabet etmektir. Ancak yeni 2/B çalışması yapılan ve devam eden boyutları da göz önüne aldığımızda bu rakamların önümüzdeki süreçte daha üst noktalara çıkacağını düşünmekteyiz. Bugüne kadar satışı yapılan 157 tane taşınmazımız oldu. Bunların toplam yüzölçümü 282 bin 99 metrekare, bunların 160 kullanıcısı söz konusu ve 214 bin 653 TL satış bedeli ilgili kullanıcılar tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne yatırılmak suretiyle tabularını almaya hak kazandılar” diye konuştu.
Türkiye genelinde kıymet takdiri yapılmış ve Türkiye ortalamasının 8.50 TL olduğunu ifade eden Vali Aksoy, “Samsun’un il geneline baktığımızda ortalaması da 3.77 TL’dir. Yani Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Özellikle arazilerin satışı konusunda 3 değişik satış modeli vardır. Tamamını peşin aldıklarında yüzde 50 satış bedelleri üzerinden gerçekleştiriliyordu. Onun üzerine yüzde 20 indirim yapılıyor. Toplamda baktığımızda öngörülen yüzde 60 indirim ile arazileri satın alma imkanları oluyor. Yarısı peşin olduğu takdirde yine yüzde 50 indirim ve yüzde 10 indirim. Bunda yaklaşık olarak yüzde 44’lük bedelle arsalarını satın alabilme imkanları oluyorlar. Tamamını taksitle satın alınma imkanları da olunuyor. Bunda da yüzde 50 indirim ve herhangi bir kanuni faiz veya vade farkı söz konusu olmuyor. Bu şekilde arkadaşlar arazilerine kavuşmuş oluyorlar. Arsalarda 400 metrekareye kadar büyüklüğünde yüzde 50 indirim var. 400 metrekarenin üzerinde ise buna ilaveten yüzde 70 gibi bedel ödeyerek alma durumu söz konusu olacak. Samsun’da bizim arsa olarak öngörülen 2/B arazimiz oldukça az. Samsun’un genel arazi varlığı arazi üzerine ve arazi olarak da 2/B çalışmaları yapılıyor. Özellikle 2/B için müracaat eden vatandaşlarımızın biran önce bu işlemlerini tamamlamalarını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Aksoy’un konuşmasının ardından 2/B arazi sahipleri tapularını aldılar.
2/B arazi sahipleri de arazileri aldıklarına memnun olduklarını ve çok uygun fiyatlara aldıklarını söylediler.
Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen tapu teslim törenine Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra, Vali Yardımcısı Hasan Ersan, Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve İl Koordinatörü Mehmet Benli Güneş, Tapu Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, Samsun Defterdarı Hayati Dinç ve tapu sahipleri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz