2600 Tarım Danışmanı Zorda

2600 Tarım Danışmanı Zorda
2009 yılında başlayan uygulama ile ziraat odalarında istihdam edilen 2600 tarım danışmanı, Tarım Bakanlığı'nın uygulamayı daraltması nedeniyle bir çoğu işini kaybedecek

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Tarım Bakanlığı 2009 yılında çok güzel bir uygulama ile ‘Sertifikalı tarım Danışmanları’ projesini başlattı. Ancak bakanlık bilinmeyen bir nedenle bu projeden geri adım batmaya başladı. Daraltılma nedeniyle 2600 tarım danışmanı işsiz kalabilir" dedi.

Tarım danışmanlarının sayesinde tarımsal üretimindeki artışın bu kararla yeniden gerileyecek olacağını öne süren Avcı, "Mehdi Eker'in Tarım Bakanı olduğu dönemde, Türk tarımını ileri taşıyacak önemli bir adım olarak tasarlandı bu proje. Bakanlık 2009 yılında uygulamaya başladığı bir projeyle köylerde tarım danışmanları görevlendirildi. Ziraat Mühendisi gençlere iş imkanı olduğu gibi Türk tarımına destek oldu, bilinçli tarımın yolu açıldı" diye konuştu.

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı: şunları söyledi: Bakanlık 2009 yılında Türkiye genelinde Ziraat odalarına kaynak aktararak, 18 Ziraat Teknikeri ve bir yöneticiden oluşan Tarım Danışmanları uygulaması başlatmıştı. Uygulamaya göre bir tarım danışmanı 60 çiftçiyle sözleşme imzalayarak çiftçilerimize tarlada uygulamalı danışmanlık yapıyordu. Bunun için bize 36 bin lira kaynak aktarılıyor, bizde Oda olarak bu parayı danışmanlara ödüyorduk. Başlangıçta 18+1 olan danışman uygulaması 2014’de 8+1’e, şimdi de 2+1’e düşürüldü. 60 çiftçiyle yapılan sözleşmeyi de 20 çiftçiyle sınırlandırdı. Tarım danışmanı olarak istihdam ettiğimiz bu arkadaşlarımızın aylık kazancı 60 çiftçiyle yapılan sözleşmeye göre ancak asgari ücret kadardı. 20 çiftçiyle yapılan sözleşmeye geçildiğinde ücret asgari ücretin alına düşecek. Oysa şimdi uygulamada geri adım atan bakanlık iki ay önce sertifika vermek için tarım danışmanlığı sınavı yaptı. Sınava 10 bin ziraat teknikeri katıldı" .

Tarım Danışmanlığı uygulamasının fikir babası bir dönem Samsun’da Tarım İl Müdürü olarak da görev yapmış olan Şimdiki TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan olduğunu söyleyen Avcı, "Eskiden 2,5 ton fındık alınan araziden şimdi 4 ton fındık alınıyor. Bir danışman ne işe yarar diyorsanız anlatayım. Öncelikle toprak analizi yapıyorlar., sonra gübrelemeyi nasıl yapmamız gerektiğini anlatıyorlar. Ben Ayvacık’taki danışmanlarımın sözleşme yaptıkları 60 çiftçiye hizmet getirmekle kalmadılar her birinin ortalama 300 çiftçiye hizmet verdiğini biliyorum.

Kayıtlara göre Türkiye’de 2 milyon 200 bin dolayında çiftçi bulunuyor. Tarım danışmanlarından 175 bin çiftçi yararlanıyordu. Böyle bir çalışmadan nasıl vazgeçilir" dedi.

Bundan takiben 20 gün önce TZOB Genel Başkanımız Samsun Ziraat Odalarını kabul ederek Samsundaki tarımın sorunlarını ve Ziraat Odalarında Tarım Danışmanı olarak görev yapan Tarım Danışmanları ile alakalı hem Maliye Bakanı Hem Ekonomi Bakanı hem de Tarım ve Hayvancılık Bakanları ile görüşerek konunun Türk Tarımı ile alakalı önemli bir proje olduğunu anlattıklarını ve Hükümet nezdinde konunun takipçisi olduğunu söyledi .Genel Bakanımız Sayın Şemsi Bayraktar Beyefendinin her zaman olduğu gibi bu özverili girişimlerinden dolayı bizlerde şükranlarımızı ilettik .

 2600 tarım Danışmanının ortalama ailelerini 5 ile çarptığın zaman 13 bin kişinin ekmeksiz kaldığı 175 bin çiftçinin de Tarım Danışmanlığı Hizmetinden mahrum bırakıldığı

Daha önceki yıllarda 36 bin lira olan Tarım Danışmanı Desteklemesinin 20 bin liraya düşürüldüğü bununda 1300 lira olan asgari ücrete dahi tekabül etmediği Tarım Bakanlığında eşdeğer durumda çalışan Tarım Danışmanlarının 3500TL maaş alırken asgari ücretle bu işi yapmaya gönüllü tarım danışmanları işsiz bırakıldı.Eğer konuya ekonomik olarak bakılırsa Bakanlıkta çalışan bir Tarım Danışmanının aldığı ücretle 3 Tarım Danışmanına tekabül etmektedir.

'GURUP TOPLANTILARINA KATILDIK, BAHÇELİ İLE GÖRÜŞTÜK'

Avcı, şöyle devam etti: Sayın Bakanımıza bu işi en doğru biçimde siyasetçilerimizin aktarabileceğine inandığımız için Türkiye Büyük Millet Meclisinde Gurubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP  Genel Başkanlarından Randevu İstedik.Kongre sürecine girdiği için AK Parti Genel başkanı ve başbakanımızla görüşemedik ama Genel Başkan Yardımcısı da olan Samsun Milletvekilimiz Çiğdem Karaaslan’la meclisteki odasında görüştük. Çiğdem Hanım bizimle yakından ilgilendi. Sayın Bakanımızla bizi görüştürmek istedi ama bunu çok istemesine rağmen Bakan Bey Ankara dışında olduğu için görüşmeyi gerçekleştiremedik. Milletvekillerimiz Ahmet Demircan, Fuat Köktaş ve Orhan Kırcalı’ya da konuyu daha önce anlatmıştık. Sorunun çözümü için bütün vekillerimiz yoğun çaba harcıyorlar. 2600 tarım danışmanı arkadaşlarımız adına  yaptığımız meclis ziyaretinde ilk önce MHP Gurup Toplantısına katıldık. Milletvekilimiz Erhan Usta gurup toplantısının ardından bizi TBMM deki makamında Genel başkan Devlet Bahçeli ile görüştürdü. Devlet bey, sorunlarımızı dikkatle dinleyerek not aldı ve sorunun çözümüyle ilgili Erhan Usta’ya görev verdi.Hükümeti ikna etme konusunda tecrübesine güvenmiş olduğum Erhan Usta Bey konu ile ilgili yakından ilgilecektir dedi.

'KILIÇDAROĞLU SORUNUMUZLA YAKINDAN İLGİLENDİ'

Haluk Koç ve Hayati Tekin’le de görüştük ama Gurup toplantısından sonra bizi Kemal Zeybek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştürdü. Bizi makamında karşılayan Kılıçdaroğlu kendimizi Ayvacık Ziraat Odasındaymışız gibi hissettirircesine yakınlık gösterdi. Beni ve danışman arkadaşlarımızı dikkatlice dinlediği gibi sorunlarımızı tek tek not aldı. Kılıçdaroğlu bu konuda gerek hukuki ve gerekse mecliste soru önergesi vermek yöntemiyle gündeme taşıyacaklarını söyledi.Konu ile alakalı grup başkan vekillerini görevlendirerek hem  Sayın maliye bakanı hem de tarım bakanı ile konuyu görüştüreceklerini söyledi. Konuyu takip etmesi için de Milletvekilimiz Kemal Zeybek’e talimat verdi.

HABER - FOTO: Nuri ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Yerel Haber