24 Parmaklı Genç görenleri şaşırtıyor

24 Parmaklı Genç görenleri şaşırtıyor
Samsun’da bir lise öğrencisinin toplam 24 parmaklı olması görenleri hayrete düşürüyor

 

HABER MERKEZİ

Çarşamba’da bir lisede okuyan 18 yaşındaki Ahmet Gazanfer’in el ve ayaklarında 5 yerine 6 parmak var. Giresun’un Keşap ilçesinden olan Ahmet Gazanfer’in bu özelliği görenlerin dikkatini çekiyor. 6 parmaklı olmasından şikayetçi olmayan Gazanfer, bu durumu “Güzel bir şey” şeklinde değerlendiriyor. Ailesinde kendisi gibi kimsenin bulunmadığını, 6 parmak olarak yaşamaya alıştığını ve hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığını belirten Gazanfer, “El ve ayaklarımda 6’şar parmak var. Yani toplam 24 parmağım var. Bence güzel bir şey. Bir zararı olmuyor. Garip ama güzel bir durum. Kendimi farklı hissediyorum. Doktor, fazla bir zararının olmayacağını söyledi. ‘Sorun olursa alınabilir’ dedi. Görenler şaşırıyorlar” dedi.

Okul arkadaşları ise Ahmet ile aynı okulda 4 senedir olduklarını ve onun durumunun çok sonra farkına vardıklarını söyleyerek, “Biz Ahmet ile çok iyi arkadaşız. Tanıştıktan bir süre sonra tokalaşırken farkına vardık. İlk başlarda garip geliyordu ama sonradan alıştık” dediler.

Çok parmaklılık durumunun görülme sıklığının 50 binde 1 olduğunu söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, "Çok parmaklılık sık görünmeyen bir durumdur. Kişinin elinde 6'dan fazla da parmak olabilir. Bir elde mesela 7 ya da 8 parmak da olabilir. Polidaktili (çok parmaklılık) durumu el ve ayakların zamanla fonksiyonunu bozabilir. Görünümü hakkında çevresinden baskı görebileceği durumlarda bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle ellerin kullanılması konusunda bir sıkıntı olmaması için ya da ayaklar için uygun ayakkabı alırken probleme neden olursa fazla parmağı aldırmak en iyi çözüm olabilir" dedi.

Kalenderer gencin durumunu değerlendirdi

Çarşamba ilçesinde yaşayan 24 parmaklı gencin durumunu değerlendiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Önder Kalenderer, riskli bir durum görmediğini ancak sağ el ve sol ayak parmaklarındaki altıncı parmaklarda fonksiyonel bozukluk olabileceğini söyledi


Altı parmaklı olmanın toplumda yaygın olarak görüldüğünü ve genetik ya da ırsi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Doç. Dr. Kalenderer, “Sağ elde şekil bozukluğu belirgin, sol ayaktaki fazla parmak da büyük diğerlerine göre. Bu nedenle cerrahi bir müdahaleyle alınmasında yarar var” dedi.
Akraba evliliklerinden kaynaklı da altı parmak sorununun doğabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kalenderer, “Altı parmak genelde ırsi bir şey. Daha çok akraba evliliklerinde görülür. Eğer ailede bir bireyde var ise bir şekilde genetik olarak çıkıyor. Genelde basit dediğimiz şeyler var. Benim kardeşim de altı parmaklıydı. Cerrahide çok kolay bir şekilde alınabiliyor. Kozmetik bir sorun oluşturabilir. Altı parmaklı olunca ayakkabı giymekte sıkıntı olabilir. Kenara dönük ya da kıvrık olursa yara ya da nasır oluşabilir. Daha büyük numaralı ayakkabılar giymek zorunda kalabiliyor. Hiç çıkarmayan insanlar da var. Bebek olanlarda çok basit olanları alabiliyoruz. Tam parmak görünümündeyse mutlaka cerrahi olarak alınmalı. Fonksiyon bozukluğu ya da kozmetik bir sorun teşkil ediyorsa özellikle alınmalı. Fazla parmak psikolojik olarak etkilenebiliyor. Hastayı görmek lazım tabii” diye konuştu.
Doç. Dr. Kalender, parmaklarında şekil bozukluğu ya da fazlalık, yapışıklık olanların böbrek fonksiyonlarının incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Kalender, “Mutlaka böbreklerin incelenmesi gerekiyor. Normal popülasyondan daha fazla rastlanabiliyor. Nefroloji uzmanı da görmeli” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir