2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteği

2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteği
2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil ürünlerinin desteklenmesi için,  Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil  Fark Ödemesi Desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2014/25) 17.06.2014 tarih ve 29033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili üreticilerimizin desteklenmesi çalışmaları bu Uygulama Tebliği ve Fark Ödemesi Desteği Uygulamaları İl Komisyonu'nun almış olduğu  03.07.2014 tarih ve 2014/8 no'lu İl Komisyon Kararı hususları doğrultusunda yürütüleceği bildirildi.

Söz konusu destekleme uygulamaları konusunda;

1- 2014 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; yağlık ayçiçeği için 30 Kr, soya fasulyesi için 50 Kr, kanola için 40 Kr, dane mısır için 4 Kr, aspir için 45 Kr, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 Kr, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Kr olarak belirlenmiştir.

2- Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1/10/2014, son başvuru tarihi ise yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1/4/2015; dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için fatura başlangıç tarihi 1/5/2014, son başvuru tarihi 30/4/2015'tir. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecektir.

3-2014 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerine Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından  Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli'nde belirlenen verimlere göre destekleme ödemesi yapılacaktır.

4- İl merkezi ve İlçelerin ekolojik şartları , tarım havzalarının özellikleri, yetiştiricilik şekli, ürün çeşitleri, 1. ve 2. üretim, mevsimler değişimler vb. kriterlere göre fark ödemesi desteğine tabi ürünlerin en son hasat yapılan dönemleri dikkate alınarak ve gerekli arazi kontrol işlemlerinin yerine getirilmesine imkan sağlayacak şekilde her yıl İl Komisyonumuzca belirlenerek ilan edilen ÇKS'ne kayıt tarihleri bu yıl, 27 Mayıs 2014 tarih ve 29012 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği ile 30/06/2014 tarihine kadar sınırlandırılmıştır. Bu tarih gerekli görüldüğü taktirde Bakanlık tarafından uzatılabilir. Buna göre; 2014 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteklemelerinden yararlanmak isteyen üreticilerimizin ÇKS'ne kayıtlarını bu yönetmeliğin Geçici 1. Maddesine göre 30.06.2014'e kadar yaptırmış olmaları gerekmektedir. Olası tarih uzatmalarından da çiftçilerimizin haberdar edilmeleri gerekmektedir.

5- Müracaatlar sırasında, başvuru dilekçesi, müstahsil makbuzu ve/veya fatura ile birlikte Borsa Tescil Beyannamesinin de ibrazı zorunludur.

6- Buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine, 2014 yılı bütçesinden kaynak artması halinde, 2014 yılında başlamak üzere dönemler halinde de fark ödemesi desteği yapılacaktır.

7- 2014 yılı ürünü aspir, kanola ve soya fasulyesi fark ödemesi desteğini almayı hak eden ve bu ürünleri sözleşmeli üretim yöntemiyle üreterek sözleşme belgesini ibraz eden üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak 10TL/dekar destekleme yapılır.

İlimiz üreticilerinin konu ile ilgili mağduriyet yaşamaması için, 2014 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteği uygulamalarıyla ilgili yukarıda geçen hususlardan haberdar olması gerekmektedir.​

HABER-FOTO: Nurhan GÜZEL-Nuri Oğuzhan ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel