“19 Mayıs Ruhuyla Sahip Çıkıyoruz”

“19 Mayıs Ruhuyla Sahip Çıkıyoruz”
Yaşar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102. Yıl dönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

“GENÇLERİMİZ DE, BİZLER DE 19 MAYIS RUHUYLA

CUMHURİYETE SAHİP ÇIKIYORUZ”

 

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Atatürk’ün, özgürlük ve bağımsızlık ateşini Samsun’dan yaktığına işaret ederek, kazanılan Kurtuluş Savaşı’yla tarihin akışının değiştiğini vurguladı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yaşar, mesajında Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkıldığını ve Osmanlı Devleti ağır bir ateşkesve barış antlaşması imzalamak zorunda kaldığını hatırlatarak şu sözlere yer verdi:

“Bu antlaşmaya dayanarak emperyalist güçler, yavaş yavaş Anadolu’yu işgale başlamıştı. Amaçlar savaş yorgunu Türkleri, Anadolu’da küçük bir toprak parçasına hapsetmekti.

Bir tarafta İzmir’e çıkarma başlarken, diğer tarafta düşman donanmalarıİstanbul Boğazı’na demir atmıştı.İstanbul isyancıların eline geçmiş, İşgal güçlerinin halka karşı zulümleri artmaya başlamıştı. Düşman süngüsü gölgesi altında yeni bir hayat başlamıştı. İmparatorluk dağılmış, Halk yorgun düşmüştü.Halkın elinde ve avcunda 4 yıl süren savaş sonrası hiçbir şey kalmamıştı.Ülkede tam bir umutsuzluk hakim olmuştu.

İstanbul Boğazı’na demir atan düşman donanmaları için“Geldikleri gibi gidecekler” diyen Mustafa Kemal Atatürk,16 Mayıs 1919 tarihinde annesi ile helalleşerek,Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzereBeraberindeki 18 silah arkadaşı ile birlikte 48 metre uzunluğundaki Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti.Ülkemizin bağımsızlığı ve milletimizin özgürlüğü için çıkılan bu yolculuk tam 3 gün sürdü. 3 gün süren zorlu yolculuk sonrası Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler bundan tam 102 yıl önce 19 Mayıs 1919 tarihindeBirinci Dünya Savaşı’ndan sonra ayakta kalan tek iskele konumundaki tütün iskelesinden Samsun’a çıktı.

Mustafa Kemal’in kuruluşun ve kurtuluşun şehri Samsun’a çıkması ile birlikte Anadolu’nun her köşesinden işgale karşı çıkılarak, “Silahımız yok. Fakat kalbimizde imanımız arkamızda Allah’ımız var” sesleri yükselmeye başladı.

Samsun halkı, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluşa dair umutlarını ve inancını artırmıştır. 19 Mayıs Atatürk’ün doğun günü olmuştur.

Atatürk, bu nedenle Samsun ve Samsun halkından övgüyle bahsetmiştir:

“Ben Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman memleket ve millete ait bütün düşüncelerimin, kararlarımın her halde yerine getirilebilir olduğuna bir defa daha kuvvetle inanmıştım” demiş ve

Ayrıca

“Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanseverlik ve fedakârlık ümit ve düşüncelerimi olumlu bir düşünceye götürmeye yetmiştir” şeklinde konuşmuştur.

Samsun’dan Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Mustafa kemal Atatürk, halka şu sözlerle seslenmiştir:

“Temel ilke Türk ulusunun onurlu bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir.Nedenli zengin olursa olsun bağımsızlıktan yoksun bir ulus uygar insanlık karşısında uşak durumunda olmaktan kurtulamaz.

Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir.Gerçekten bu aşağılık duruma düşmemiş olanların başlarına isteyerek yabancı bir yönetici getirmeleri düşünülemez.

Oysa Türk’ün onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulusun tutsak yaşamaksa, yok olması daha iyidir. Öyleyse ya bağımsızlık ya ölüm”

Atatürk, özgürlük ve bağımsızlık ateşini Samsun’dan yakmıştır.

Kurtuluş Savaşı sonunda,

İstanbul Boğazına demir atan düşman donanmalarıMustafa kemal Atatürk’ün söylediği gibi geldikleri gibi gitmişler ve Türk ulusu, milletiyle bölünmez bütünlüğünü tüm dünyaya ilan edilmiştir.

Çağdaş, uygar, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur.

Kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk tarafından gençlere emanet edilmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlamış ve yine Atatürk tarafından gençlerimize armağan edilmiştir.

Gençlerimiz de, bizler de 19 Mayıs ruhuyla Cumhuriyete sahip çıkıyoruz.

Başta Samsunlu hemşehrilerimiz olmak üzere milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nıkutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi bu anlamlı günde rahmetle ve minnetle anıyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber