18 Yaş Altı Kızların Yüzde 65’i Evli

18 Yaş Altı Kızların Yüzde 65’i Evli
Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 18 yaş altındaki kızlarımızın yüzde 65’i evli ve bu çocuklarımızın yüzde 75,4’ü de çocuk sahibi” dedi.

 

Birleşmiş Milletler’in İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa içinde Samsun’un da bulunduğu 11 ilde yürüttüğü Kadın Dostu Kentler Projesi, Yerel Eşitlik Eylem Planını gerçekleştirmek ve desteklemek için 2013 yılı için Hibe Programı başlattı. Samsun Amisos Otel’de gerçekleştirilen Hibe Açılış Programı’na Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler Projesi Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş, Samsun Koordinatörü Ruşen Ayaz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi kadın katıldı.

Programın açılış konuşmasını Kadın Dostu Kentler Projesi Samsun Koordinatörü Ruşen Ayaz yaparken daha sonrasında Vali Yardımcısı Hasan Özhan konuşmalarını gerçekleştirdi.

İLK MECLİSTE SAMSUNLU KADIN VEKİL

Cumhuriyetin kurulmasında teşkilatlanmaya gidilirken bile kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu belirten Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, “1930 yılında belediye meclislerine seçme hakkı, 1933 yılında köy muhtarlık heyetlerine seçme ve seçilme hakkı, 1934 yılında da milletvekilleri ve diğer bütün yönetimlere seçme ve seçilme hakkı verildi. 1935 yılında yapılan ilk milletvekili seçimlerinde mecliste 399 milletvekili vardı ve bunların 18’i kadın milletvekili seçildi. Bunlardan bir tanesi de Samsunlu milletvekili Meliha Ulaş’tı. Dünya ortalaması yüzde 19,5 iken Türkiye bu konuda dünya ortalamasının çok altında.” şeklinde konuştu.  

KIZ ÇOCUKLARININ %65’İ EVLİ

Türkiye’ye bakıldığında ekonomik mucize gerçekleştiren bir ülke olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Özhan, “Diğer Avrupa ülkeleri ciddi boyutta ekonomik krizlerle mücadele ederken Türkiye bu krizlerden etkilenmedi. Ama sosyal ve toplumsal verilere baktığımızda gerçekten bir sosyal perişanlık yaşıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 18 yaş altındaki kızlarımızın yüzde 65’i evli ve bu çocuklarımızın yüzde 75,4’ü de çocuk sahibi. Okulda olması gereken kızlarımızın durumu maalesef budur. Dünya ekonomik formunun 2010 Türkiye raporunda eğitim düzeyi, fırsat eşitliği sağlıklı yaşam kalitesi siyasi güç konularında kadın erkek eşitliği verilerine göre 134 ülke arasında Türkiye’nin yeri 126. sırada. Eğitim düzeyi bakımından 109.’yuz. İstihdam, üst düzey yöneticilik, eşit ücret itibariyle 133.’yüz Siyasi güç kategorisinde ise 99. sıradayız. Şimdi Dünya’nın 16. büyük ekonomisine sahip bir ülkeye yakışan rakamlar bunlar mıdır? Türkiye’nin süratle bundan kurtulması ve çok çalışması lazımdır.” ifadelerini kullandı.

KADIN CİNAYETLERİ VE ŞİDDETİN TEMELİ EĞİTİMSİZLİK

Kadına yönelik şiddet olayları her gün gazetelerde yer alıyor ve bunlar diğer ülkelere de servis edildiğini belirten Hasan Özhan, “Eskiden belki medya bu kadar işin üzerine gitmiyordu ama öyle bir hale geldi ki Türkiye’de neredeyse her gün onlarca kadına yönelik şiddet ve cinayetleri gerçekleşiyor. Türkiye artık batıda kadına yönelik şiddetin yoğunlaştığı bir ülke olarak görülüyor. Bunun altında yatan en büyük etken eğitimdir. Cumhuriyette başladığımız o büyük eğitim seferberliği maalesef günümüze gelene kadar aynı heyecanla devam ettirilemedi. Hala bayanlarımızın yüzde 21’i okur-yazar değil. Tabi bu okur-yazarlığın nitelikli üniversite mezunu oranı ise sadece yüzde 4’ler seviyesinde. Artık bayanlarımızın gerek ulusal karar organlarında, gerekse yerel karar organlarında en ön sıralarda ve erkeklerle eşit konumda olmak zorundadır.  ” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Hasan Özhan’ın konuşmalarının ardından söz alan Kadın Dostu Kentler Projesi Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş hibe programı kapsamında davetlilere bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel