150 Bin dekar arazi kullanılamıyor

150 Bin dekar arazi kullanılamıyor
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 150 bin dekarlık kısmının kavak ve söğüt ağaçlarının istilası yüzünden kullanılamadığını söyledi

 

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 840 bin dekarlık tarım arazisine sahip Çarşamba Ovası’nın yaklaşık 150 bin dekarlık kısmının kavak ve söğüt ağaçlarının istilası yüzünden kullanılamadığını söyledi. Bu alanların sebze üretimine açılabilmesi halinde Müdür Güven, ova veriminin yüzde 20 oranında artacağını kaydetti.

Türkiye’nin en verimli ovalarından Çarşamba Ovası, kimi arazi sahiplerinin toplu para alabilmek bazılarının ise arazi sınırlarını belirlemek amacıyla diktiği ticari değeri düşük kavak, akasya ve söğüt ağaçları, ova tarımında verimi olumsuz etkiliyor. Giderek artan kavak ve söğüt ağacı sayısı, ovayı her geçen gün kullanılamaz hale getirirken, ağaç dikili arazi miktarının gelecek 10 yılda 200 bin dekarı bulacağı tahmin ediliyor. Günden güne verimli tarım arazileri ormana dönen ovadaki verim kaybı ise yüzde 20’i yaklaştı. Bunun önüne geçilmemesi halinde 10 yıl sonra verim kaybı yüzde 25’e çıkacak.

Çarşamba tarımının daha verimli hale gelebilmesi için ovanın kavak ve söğüt ağaçları istilasından kurtulması gerektiğini ifade eden Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, soruna yönelik çözümsüzlüğün en büyük nedeninin arazi ağaçlık sahiplerinin başka şehirlerde veya yurt dışında yaşaması olduğunu belirtti. Cihan’a konuşan Müdür Kadir Güven, "Bizim idari yaptırım yapması sözkonusu değil. Ama kaymakamlıklarımız aracılığı ile oradaki idari yaklaşımla bunu kısmen sağlamaya çalışıyoruz. Bölgede artık Kavak ağacı ve kavak tarımı yerine biz daha çok meyve ile ilgili oluşabilecek meyve tarımı veya sera tarımı yapılabilecek, açıkta veya örtü altında sebze tarımının yapılabileceği ortamların artık hazırlanmış ve ağaçların sökülmüş olmasını istiyoruz. Ovada DSİ’nin sulama yatırımlarını son buldurmasıyla belki daha da hız kazanıp, oradaki vatandaşlarımızın bahçelerinde farklı tarım tekniklerini uygulaması yönünde bir artış gündeme gelecek." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel