130 yıllık saat kurtarıldı

130 yıllık saat kurtarıldı
  Samsun'un Ladik ilçesinde bulunun 130 senelik tarihi 'Saat Kulesi'ndeki saat yaklaşık 15 yıl aradan sonra tamir edilerek tekrar çalıştırıldı.

  Ladik'te Kaymakam Reşit Bey tarafından 1889 yılında yapılan Saat Kulesi'ndeki saatin yaklaşık 15 yıl önce mekanizması durdu ve çalar fonksiyonlarını kaybetti. Birçok ustanın uğraşıp çalıştıramaması üzerine Bursa’dan getirilen Antika Saat Restoratörü Fatih Yurtdakal, 1 aylık çalışmanın sonucunda saati yeniden çalıştırmayı başardı.

  Ladik Saat Kulesi

  Ladik merkezde bulunan Saat Kulesi kızıl kahve renginde, 96 basamaklı ve 32 metre yüksekliğinde bir platform üzerinde oturtulmuş. Kulenin tepesinde 4 cephede de Osmanlı rakamlı 150 santimetre çaplı saat kadranları bulunuyor. Çeyrek, yarım, kırk beş ve saat başı çalar fonksiyonlara sahip ve tamamı mekanik olan Saat Kulesi 1944 senesinde olan depremde bir bölümü yıkıldı. Depremde hasar gördükten sonra tamamen yıkılma tehlikesine karşı yerinde sökülen saat mekanizması Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ladik Belediyesine devredildi. 1948 yılında alınan mekanizma, restore edilen Ladik Saat Kulesi’ne monte edildi. Gövdesinde pencere olmayan ve süsleme olarak şerefenin altında bulunan şerit halindeki kabartma kuşakları taşıyan Saat Kulesi zarif görünümü ile dikkat çekiyor.                                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel