112'ye yapılan çağrılar güldürdü

112ye yapılan çağrılar güldürdü
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen ilginç çağrılar pes artık dedirtti.

Komuta merkezine bir günde yapılan 13 bin çağrıdan 350'sinin gerçek vaka olduğu ortaya çıktı. Bazı vatandaşlar ambulansa yol tarifini kıble ile anlatırken, kimisi de doğum suyunu köyün içme suyu olarak anladı.

Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da merkezlerine 5 milyon çağrının yapıldığını belirten İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan karakaş, bunlardan 108 binini vaka olarak değerlendirdiklerini söyledi. Diyarbakır’da 35 istasyonun bulunduğu bilgisini veren Dr. Karakaş, 550 personel ve 78 ambulansla vatandaşlara hizmet verdiklerini ifade etti. Dr. Karakaş,

"Günlük 13 bin çağrı geliyor, bunun 350'si vaka olarak değerlendiriliyor. Bu rakamlardan da görüldüğü gibi çoğu gereksiz çağrılar. Bu gereksiz çağrılar iş yükümüzü artırdığı gibi ambulans ihtiyacı olan kişilerin ambulansa ulaşacak süreyi uzatıyor. Bundan dolayı insanlarımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu arada bir çağrı yapmak istiyorum, lütfen gereksiz yere 112’yi aramayın. Onlar size hizmet etmek için çalışıyor" dedi.

112 Komuta Kontrol Merkezi’nde görevli Dr. Fırat Kaya ise yapılan bazı çağrıların komik olarak değerlendirildiğini ifade ederek, bu durumun her zaman geçerli olmadığını söyledi. Bazı zamanlar sapıkça durumlarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Dr. Kaya, gelen bu tür çağrıların personelin çalışma düzenini bozduğunu dile getirdi. Gelen çağrılarla toplumun sosyo-kültürel sorununu da ortaya çıkardığını vurgulayan Kaya, bazen ambulansın vakaya çıkması konusunda tereddüt yaşadıklarını, fakat insan sağlıyla uğraştıkları için çoğunlukla ambulans yolladıklarını bildirdi.

112 Komuta Kontrol Merkezi'ne yapılan çağrılardan bazıları şöyle:

"Köyden gelen çağrıda yaşlı biri gelininin doğum sancısının olduğunu söyler. Komuta Kontrol Merkezi’ndeki çağrı personeli yaşlı adama sorar: Gebelik suyu geldi mi? Yaşlı adamın cevabı ise "Evet bizim muhtar çok iyi çalışıyor, köyümüzün suları akıyor" şeklinde. Komuta Kademe Merkezi’ne gelen çağrıda yaşlı biri adres vermekte zorlanır. Personel, yaşlı adama bulunduğu adresi kodlamasını ister. Amacının yanıtı ise: “He kızım söylüyorum işte, ABC." Eşinin rahatsızlığından dolayı bir kişi köye ambulans ister. Ambulans ekibi köye gittikten sonra, hasta yakınıyla karşılaşmayınca Komuta Kontrol Merkezi’nde çağrı yapan kişi arayıp, köyün girişinde beklediklerini söylemesini ister. Hasta yakınını arayan acil servis ekiplerine amcanın cevabı: “Ambulansa söyle kıbleye taraf gelsin.”

"Abla gelin koyun doğuruyor." Gerdek gecesi erkek arıyor, "Bizim çocuklar (eşini kastediyor) ağlıyor, ne yapayım." "Siz de ambulans var mı? Var. Bende de var, haydi kapıştıralım." "Balkon demiri kırık, çocuğum düşerse siz sorumlusunuz." "İki lahmacun yollar mısınız?" "Abla saat kaç?" "Telefonumun çalışıp, çalışmadığını test ediyorum, sesim geliyor mu?" "112 acil servis soruyor kaçıncı doğum diye, “Valla 3-5-6." "Abla sevgilimden ayrıldım bana bir taktik versene?" "Pin kodumu unuttum, puk numarasını versene." "Canım sıkıldı ne yapayım?" "Sırtım kaşınıyor ne yapayım?" "Kontörüm yok, size sevgilimin numarasını versem, onu arayıp beni aramasını söyler misiniz?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir